vrijdag 31 augustus 2012

IJmert Muilwijk: ‘Uitkeringsinstanties missen commitment’

Voorzitter CNV Jongeren over armoede

Om armoede te doorstaan heb je hoop nodig. Dat zegt IJmert Muilwijk, voorzitter van CNV Jongeren: “Het is heel schrijnend als je geen geld hebt voor een nieuwe bril, terwijl je die wel nodig hebt om te kunnen solliciteren. Of als je kinderen gepest worden op school omdat ze geen merkkleding dragen. Ondanks ieders eigen verantwoordelijkheid, is het de taak van de overheid om te voorkomen dat mensen in een armoedespiraal raken.”

Verwachting en realiteit

Nog meer vragen in de enquête van Wajongers Centraal roepen herkenning bij Muilwijk op, zoals de vraag over de beloning van fabrieksmedewerkers en boeren. “Ik ben zelf opgegroeid op een boerenbedrijf, het is een sector waar je soms een dubbele werkweek hebt en bijna niets verdient. En wie van 6,50 per dag ook nog eten moet betalen, die heeft echt een heel laag budget. Dan wordt het moeilijk om tevreden te zijn over je leven … aan de andere kant hangt die tevredenheid altijd af van het verschil tussen verwachting en realiteit. Je kunt je leven een stuk prettiger maken door je verwachting op de realiteit af te stemmen, bijvoorbeeld door te bezuinigen op hobby’s, vakantie en kleding.”

Sober

Hoewel Muilwijk een baan heeft, leeft hij vrij sober. Zijn hobby is wandelen in de natuur, dat kost weinig en hij  geniet er veel van. Vakanties heeft hij meestal in een simpele berghut waar hij het eten zelf meeneemt, er zijn geen winkels of uitgaansgelegenheden in de buurt. En in Utrecht zijn er wat hem betreft uitstekende winkels voor tweedehandskleding.

Relaties

Op gezondheid zou Muilwijk nooit besparen: “Goed leven bevat voor mij drie dimensies: een goede relatie met jezelf, met je naasten en met God. Een goede relatie met jezelf betekent dat je gezond bent en dat heeft bij mij voorrang boven kleding en vakantie.”

Maatwerk bij uitkering

Met de stelling dat de regels rond uitkeringen onnodig belastend zijn is hij het niet eens. “Er moeten regels zijn, zeker wie langer in een uitkeringssituatie zit, kan daar heel moeilijk op eigen kracht uitklimmen. De overheid kan dan stimulansen uitdelen, maar er zal ook gehandhaafd moeten worden. Mensen die door de werkloosheid hun zelfvertrouwen hebben verloren moet je niet opjagen, terwijl anderen best een schop onder hun kont kunnen gebruiken. Om hierbij maatwerk te leveren hebben medewerkers van uitkeringsinstanties commitment nodig, betrokkenheid bij hun doelgroep. Helaas ontbreekt dat nog vaak.”

Werk-naar-werk

Over zijn eigen rol bij het bestrijden van armoede zegt Muilwijk: “Het is een goede zaak dat de Wet Werken naar Vermogen voorlopig niet doorgaat, wij hebben als CNV Jongeren gelobbyd voor een wet die zorgt dat mensen echt naar vermogen kunnen werken en daarin ook ondersteund worden. Daarnaast geven we trainingen om te zorgen dat de beeldvorming over de Wajong in bedrijven verbetert. We hebben het Realisten Promoteam, dat is bedoeld om werkgevers te vertellen dat Wajongers productieve medewerkers kunnen zijn.
  "Met gebruikte kleding kun je veel besparen"

Harrie

Verder zijn er de zogenaamde Harrie trainingen, waar de toekomstige collega’s kunnen leren hoe leuk het is met een Wajonger samen te werken. Daarnaast streven we ernaar dat medewerkers bij hun ontslag worden begeleid naar een nieuwe baan. Inmiddels zijn daarover afspraken gemaakt in 40% van de cao’s en wat mij betreft gaat dat aantal verder omhoog.”

Links:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten